Rapsdagen – en försmak av Brunnby Lantbrukardagar 2023
Torsdagen den 20e oktober anordnade Hushållningssällskapet, tillsammans med SFO – Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, en förmiddag med höstrapsen i centrum på Brunnby Gård. Dagen bjöd på guidade turer där deltagarna fick besöka fyra olika stationer. Klumprotsjuka, sortval, tillväxtreglering och etablering diskuterades tillsammans med expertis från HS Konsult, SFO och representanter från olika återförsäljare.
Gunnar Cederberg, projektledare för demoodlingarna, berättar att han tyckte att det var fantastiskt roligt att få arrangera en förmiddag med hundraprocent fokus på höstraps.
–Rapsdagen vi arrangerade på Brunnby blev väldigt lyckad, i stålande höstsol fick vi besök av cirka 50 engagerade rapsodlare. Förmiddagen innehöll stor kunskapsspridning och många intressanta diskussioner om utmaningar och möjlighet med framtidens rapsodling.
På etableringsstationen berättade Richard Ericsson från HS Konsult om fördelar med etablering, exempelvis hög kapacitet och bevarande av fukt vid Tempo-sådd. Enligt Väderstad blir etableringen oftast säkrast vid sådd direkt i stubb eftersom maskinen arbetar bäst i fast jord. Försöket med tillväxtreglering bjöd på mycket tydliga effekter med kortade plantor och sänkt tillväxtpunkt jämfört med obehandlat. I ett av årets försök förbättrades övervintringen med 80%, en skördeökning på 550-750 kg/ha som följd.
Ann-Charlotte Wallenhammar, forskare på HS Konsult, är Sveriges främsta expert på klumprotsjuka. I en av demoodlingarna var jorden kraftig infekterad med mycket starka angrepp som följd. SFO passade därför på att så ett antal klumprotresistenta sorter som inte blev angripna. När smittan blir riktigt kraftig finns dock risken att även de resistenta sorterna kan angripas i mindre omfattning. Ett jordprov (PCR-test) visar om smitta finns i fältet och möjlighet att välja en resistent sort. Det är viktigt att hålla 5–6 år mellan rapsgrödorna för att undvika angrepp av klumprotsjuka. Även kalkning och dränering är viktig, berättade Albin Gunnarsson, SFO. Vidare är det viktigt att se till att spillraps bekämpas före örtbladstadiet och att mottagliga ogräs som lomme, åkersenap och penningört hålls efter i växtföljden.
Det finns många bra höstrapssorter att välja mellan och ett urval visades upp på Brunnby där man också kunde se hur de olika sorterna regerat på tillväxtreglering. Corteva visade upp PX131, en semidvärhybrid som kombinerar hög vinterhärdighet och bra skörd. På klingande danska berättade Dekalb om DK Expat som har ett kompakt växtsätt på hösten och kan därmed sås tidigt utan att förväxa. Franska Limagrain visade upp sorterna Artemis och Aukland, och Scandinavian Seed kommenterade DK Exbury som kan bli en ersättare till DK Explcit i framtiden. Lantmännen slog ett slag för dvärgen DK Sequel som endast tappat runt 10 % av beståndet efter den senaste vinterns härjningar.